NK voor Kaderteams; een aangename (hernieuwde) kennismaking.

Toen het kaderteam van de BV Velsen/WBAK zich knap plaatste voor dit NK en dat festijn georganiseerd werd door de BV Carambole in Rumpt was het voor mij niet zo moeilijk: erheen en genieten! En dat in tweeërlei vorm! Niet alleen de deelnemende teams wekten mijn belangstelling, ook de nieuwe locatie van Carambole wilde ik zeker uitgebreid bekijken.

Door fileleed wat later dan gepland kwam ik op zaterdag 25 mei rond het middaguur binnen.

Finale was gestart op vier prachtige en fantastisch lopende biljarts. Velsen stond aan de tafel met Hans Koolen en Peter Oskam. Op de andere biljarts streden de mij goed bekende kadristen van BCS Schagen Rob Kok en Joop Roelands. Met o.a. Joop speelde ik enkele jaren terug mijn laatste NK, waar ik tevens afscheid nam van de wedstrijdsport. Veel herinneringen spelen dan door je hoofd, zoals ook de eerste kennismaking met Carambole o.l.v. duizendpoot en (ook nu weer) wedstrijdleider Hans de Ridder. Toen nog in het noodonderkomen in Beesd organiseerden zij het NK kader 3e klasse met Haarlemmer Remco Kroder als deelnemer. Net als Onder Ons/Beverwijk was het clubhuis van Carambole getroffen door een allesvernietigende brand en dus moest alles van de grond af aan opgebouwd worden. De noodlocatie was knus, maar het wachten was op de nieuwbouw!

Nu, die kwam er en is meer dan gelukt. Ik keek mijn ogen uit in dit prachtige biljarthome. Juiste verhouding biljarts/zitruimte, bewegingsvrijheid rond de biljarts, mooie en functionele bar met keuken, prima sanitaire voorzieningen, rustige kleurstellingen, kortom: DAAR WIL JE BILJARTEN!! Ik heb Hans gecomplimenteerd met het resultaat na ongetwijfeld een periode van keihard werken. Als u ook nog bedenkt dat toen het pand water- en winddicht was er ingebroken werd en veel materiaal en gereedschap verdween, dan kunt u zich enigszins voorstellen wat er zich afspeelde in die periode. Om gek van te worden als je het mij vraagt, maar het staat er nu en is fantastisch!

Terug naar de teams: Koolen remiseerde en Oskam liep tegen een verrassende en totaal onverwachte serie van 82 op. Tsja, en met 110 te maken puntjes mag je dat een op(uit)schieter van jewelste noemen. Peter ging op jacht naar 41 in de gelijkmakende beurt maar strandde op 26.

Het begin voor Velsen was niet best, zeker niet toen Ad Ketels en Hein Smit ook nog onderuit gingen. Ernaast dus knokte BCS voor de punten. Rob Kok leek ten onder te gaan, maar Robbie is “gegroeid” dit seizoen. De nationale titel Overgangsklasse libre heeft iets losgemaakt bij hem, geeft vertrouwen en hij knokte zich naar een zege. Joop Roelands echter moest het onderspit delven en – eerlijk gezegd- Joop zat er niet lekker in die partij.

Nee, een totaal wedstrijdverslag vindt u hier niet. Ik heb een tekort aan digitaal papier zeg maar! Misschien dat een ander dat verzorgt op de KNBB-site, de Biljartballen en zo.

BCS ging onder aanvoering van Kees Klijbroek en een eminent spelende Pieter van der Geest (serie 57/2 van 207 tegen Ketels) stevig door en klopte uiteindelijk in de finale het altijd lastige team ( in meerdere opzichten) van HWA-Alblasserdam. De titel ging dus naar Schagen en dat was meer dan verdiend. Na afloop en de volgende dag had ik nog even contact met deze en gene en iedereen was het erover eens: Hans de Ridder en zijn mensen, de BV Carambole had het weer geflikt: een NK neerzetten zonder één wanklank en met na afloop alleen maar tevreden gezichten.

Ach, mocht ik nog eens verhuizen………….je weet maar nooit!

Martien de Gier

Haarlem